Forum for psykologer i kommunen

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen

Leder

Tema: pedagogikk

Psykologi i kommunen nr. 1 2018

Av Fritz Johnsen

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen
Forum for psykologer i kommunen

Publisert:

Dette nummeret er langt på vei blitt et temanummer for entreprenørskap i pedagogisk sammenheng. Begrepet er for de fleste kjent i forbindelse økonomisk bedriftsliv. Siden 90-tallet har imidlertid begrepet blitt utvidet til også å omfatte et mere tilpasset skoletilbud til vår samfunnstype gjennom pedagogiske virkemidler i utdanningen. Innholdet kan på den ene siden være knyttet til konkret praksis gjennom eksempelvis etablering av skolebedrifter - og på den andre siden til å utvikle personlige egenskaper for på en hensiktsmessig måte å møte og ta del i dagens og morgendagens raske sosioøkonomiske endringer.

Professor Jarle Sjøvoll har gjennom sin artikkel «Pedagogisk entreprenørskap – om å se mulighetene og gjøre noe med dem! » gitt en meget god oversikt over utviklingen av pedagogisk entreprenørskap nasjonalt og internasjonalt. Kanskje særlig interessant er fagets ulike tilpasninger i de nordiske land. Nord Universitet har i så måte etter oppdrag fra Nordisk ministerråd ledet et forskerteam fra de nordiske landene i forbindelse med studier på dette området. Fem artikler med noe forskjellige innfallsvinkler til pedagogisk entreprenørskap (fra forskere ved Nord Universitet) gir et godt innblikk i fagets ulike sider.

I tillegg har vi to interessante artikler – «Hvordan sikre kvalitet i spesialundervisningen? En empirisk undersøkelse av Pedagogisk-psykologisk tjenestes sakkyndige vurdering" av Bjørg Hannås og «Kommunikasjonsferdigheter som fremmer utvikling av positive relasjoner mellom lærer og elever generelt og elever med psykososiale utfordringer» av Jorun Buli-Holmberg/Linda Holen Moen. To artikler som på hver sin måte griper inn i den praktiske og daglige virksomheten i skolen på en høyst aktuell måte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...