Forum for psykologer i kommunen

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen

Innspill fra forum

Er våre meninger styrt av egen interesse?

Psykologi i kommunen nr. 4 2018

Av: Ole Petter Eidjar

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen
Forum for psykologer i kommunen

Publisert:

Ekspertrapporten Inkluderende felleskap for barn og unge har skapt mye engasjement og debatt om spesialundervisningen den siste tiden. Den foreslår å ta bort spesialundervisningen som en individuell rettighet for barn som strever. Den foreslår også legge ned PP-tjenesten til fordel for en lokal pedagogisk veiledningstjeneste som skal dreie fokus fra utredning og over mot veiledning og oppfølging. Nå er rapporten på høring.

I Bærum der jeg kommer fra skrev PPT et høringsinnspill som stort sett var kritisk til alle deler av Nordahl sin rapport. Vi var kritiske til kunnskapsgrunnlaget, til analysen og til løsningene. I senere fikk jeg se Bærum Kommunes høringsuttalelse som var undertegnet av kommunalsjef for skole. Denne var i all hovedsak positiv til alle deler av Nordahls rapport. Jeg synes det var litt underlig at man kunne komme til så like standpunkt når man jobber i den samme kommunen med de samme skoler, unger og systemer.

Når 347 høringsuttalelser forelå hos kunnskapsdepartementet 23 august har jeg vært ganske nysgjerrig på om de forskjeller jeg opplevde i egen kommune også ser ut til å gjelde andre steder slik at det blir et mønster. Det var kommet70 høringssvar fra kommuner, 83 fra ulike organisasjoner, mange fra pp- tjenester, 12 fylkesmenn og 13 universiteter/høyskoler.

Et av spørsmålene som departementet ønsker svar på i sin høring var: I hvilken grad er du/dere enige i ekspertgruppens forslag til et nytt helhetlig system? Mulige svar alternativer var: Helt enig, Delvis enig, Hverken eller, Delvis uenig, Helt uenig

For å undersøke dette litt nærmere plukket jeg ut 5 høringssvar fra kommuner og 5 pp-tjenester helt tilfeldig valgt. Svarene på dette spørsmålet fra kommunene var at 4 var helt enig og 1 var delvis enig. Svarene fra pp-tjenesten var at 1 var helt uenig, 3 var delvis uenig og 1 var delvis enig. Dette synes jeg var temmelig klare forskjeller. Det er vel kanskje ikke så rart at det å ha forskjellig erfaring med skole og spesialundervisning vil påvirke de meninger du har. Verre er det kanskje hvis egen interesse styrer hva man tenker er lurt å gjøre med spesialundervisningen. Man kan jo lett tenke at PP-tjenester er generelt negative til å lage et helhetlig system fordi det fort går ut over egen jobb. På samme måte kan det være lett å forstå at kommunen synes det er godt med et helhetlig system for da blir det færre elever med spesielle rettigheter. Uansett hva beveggrunnen er i dette tilfellet er det i hvertfall viktig at de som skal ta avgjørelser i forhold til spesialundervisningens fremtid har nødvendig distanse og uavhengighet.

Distanse og uavhengighet har også vært et tema når man har drøftet det nye lokale pedagogiske veiledningstjenesten som er foreslått i Nordahls rapport. Rapporten foreslår å dreie fokus på innsatsen fra utredning på individnivå over mot oppfølging og veiledning av lærere og skolen. Videre tenker man at da må en være nær og tilgjengelig for skolen. Jeg tenker imidlertid at det er klare grenser for hvor nær man kan være de man skal veilede dersom man skal opprettholde sin frihet og integritet i forhold til barnets beste. Det tenker jeg min lille undesøkelse har gitt meg en vekker på. En lokal pedagogisk veiledningstjeneste bør ha egen organisasjon og eget kontor utenfor skolen slik at ikke hele hverdagen og alle relasjonene er i skolen. Bærum kommune hadde på 80 tallet en desentralisert modell for pp-tjeneste hvor pp-rådgiver hadde egne skoler og var der hele uka med eget kontor. Unntaket var torsdag ettermiddag hvor man spiste kake og snakket litt med sjefen. Evalueringer av ordningen har vist ulemper med manglende opplevd faglig utvikling, ensomhetsfølelse og loyalitetsproblemer. Dette førte igjen til høy turnover i PPT og en moderering av modellen har efter hvert funnet sted.

Det er mange meninger om hva som bør gjøres, men de fleste ser ut til å være enige om at endringer i spesialundervisningen er påkrevet. Da er det godt å se at politikerne også tar dette på alvor og har bestilt en stortingsmelding på området. Så får vi se!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...