Forum for psykologer i kommunen

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen

Bokanmeldelse:

Tung tids tale av Olaug Nilssen (2017)

Psykologi i kommunen nr. 6 2017

Foto: Samlaget

Anmelder: Johan Peter Magnus

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen
Forum for psykologer i kommunen

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2017 kl 13:56

En løftet knyttneve av en bok

Olaug Nilssen har ansvar for flere bøker. Viktigst er «Få meg på, for faen; 2005» og skuespillet «Stort og stygt; 2013». Jeg leste «Få meg på, ­-» som morsom, ironisk og skarp harselas med seksualitet, oppvekst og hjelpeløshet. Den treffer fortsatt blink som satire, selv om mye har endret seg siden 2005.

Dramaet «Stort og stygt» skildrer nøden, ja, nøden, i en familie der barnet er funksjonshemmet. Gjennom kompakte, nakne scener slynger skuespillet slitet, usikkerheten, fortvilelsen og raseriet ut mot publikum.

For familier med funksjonsfriske barn er det nær umulig å forestille seg livet i en funksjonshemmet familie. Bevilgende politikere synes i hvert fall ikke å forstå det, skriver Nilssen. «Stort og stygt», er slik god oppvarming til årets roman «Tung Tids Tale». Her skildrer Olaug Nilssen forholdet mellom seg og sin dypt funksjonshemmede sønn. I de fleste kapitlene, korte og helt uten filter, blir lesingen en medopplevelse av hverdagene mellom en mor/Olaug Nilssen/forfatteren (ja, hvilken benevnelse skal vi bruke?) og sønnen. Handlingen legges til bilturer og vandringer (for å roe ham ned), våkenetter med tanker som tomler rundt, slik de tunge og klissvåte plaggene bare detter og detter i vaskemaskinen, og beskrivelser av guttens krevende atferd. Hvordan gutten med stor kraft klyper mor i ansiktet når hun steller ham, og hvordan mor kjemper mot og reflekterer rundt trangen til å slå tilbake, hardt. Og kanskje boken brøler (Nilssen bruker selv det ordet) aller høyest når hun skildrer hvordan møter med andre mennesker i hverdagslige situasjoner kollapser, fordi andre mennesker overhode ikke klarer å sette seg inn i, men blir skremt, når de aner det tunge som denne familien bærer på.

Et tidsperspektiv anlegges ved at mor gjennom hele boka, over flere måneder, går og venter på vedtak om avlastning og omsorgslønn. Noen kapitler gjengir telefonsamtaler med saksbehandlere som synes like hjelpeløse som henne selv, når det gjelder å få hjelpen på plass, og vi blir med på møter med fagfolk av både forstandig og uforstandig type.

For høgskolene gir boka en super case til mange forskjellige diskusjoner og oppgaver i mange utdanninger. Skal du revidere pensumlisten? Ta ut noe og sett inn Tung Tids Tale. Vi trenger litt ekte levende konkret slit, garantert fri for enhver evidens!

Denne boka har mange lag. For denne anmelderen, som selv har prøvd å la være å fuske i omsorgsyrker i noen år, er det selvsagt umulig å lese boka som en ren roman og ikke som dokumentarisk bidrag til fagutvikling og som politisk pamflett. Boka er alt dette. Olaug Nilssen klandrer politikerne for mangelfulle hjemmetjenester og omsorgslønn til familier med funksjonshemmede barn. Hun skriver at politikerne rett og slett ikke skjønner. Men kanskje hun skulle vært enda klarere på at politikerne dermed ikke er unnskyldt. Når det gjelder fagfolk og saksbehandlere går hun etter min mening for langt i å unnskylde dem ved å forklare at de er underlagt politikerne. Men det er de jo ikke. De har et eget selvstendig ansvar. Og de kan ikke si at de ikke skjønner. Så hvorfor brøler ikke fagfolk høyere, i kor med Olaug Nilssen?

Olaug Nilssen slår seg modig fram i meget vanskelig terreng. Les boka. Bli sliten. Les en gang til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...