Forum for psykologer i kommunen

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen

Bokanmeldelse:

Autisme og aldring i et utviklingsperspektiv

Psykologi i kommunen nr. 2 2018

2018 Foto: Forfatter: Nils Kaland

Anmelder: Rebekka Solvik Lisøy

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen
Forum for psykologer i kommunen

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2018 kl 20:47

Til tross for at autismespekterstilstander i de fleste tilfeller er livslange, har autismeforskningen hatt et overveldende fokus på autismespektertilstander hos barn og unge. I Nils Kalands nye bok «Autisme og Aldring i et Utviklingsperspektiv» blir fokuset satt på en forsømt gruppe: voksne og eldre med autismespekterdiagnose (ASD). Forfatteren setter spørsmåltegn ved en tilsynelatende mangel på interesse for denne gruppen, da vanskene knyttet til ASD ofte følger mennesker fra barndommen til ungdomsårene - og livet ut.

Nils Kaland skrev sin doktorgrad innenfor Asperger syndrom ved UiO, og er i dag professor emeritus, dr. polit. ved Høgskolen i Lillehammer. Kaland har lang erfaring fra forskning på autismespektertilstander og kognitive funksjoner i ulike aldersgrupper. I hans nylig utgitte bok har han rettet fokuset mot voksne og eldre med ASD, da han mener denne gruppen har blitt oversett av forskere, til tross for at de utgjør rundt én prosent av befolkningen. Det er publisert tusenvis av forskningsartikler som omhandler barn og unge med ASD, men det finnes få studier og lite litteratur om ASD i den voksne og eldre delen av befolkningen.

Kaland argumenterer for at det eksisterer et behov for kunnskapsutvikling, og at større oppmerksomhet rundt denne forsømte gruppen er nødvendig for å varsle forskere og politikere. Voksne og eldre mennesker med ASD er en heterogen gruppe når det kommer til blant annet funksjonsnivå, psykiske tilleggslidelser og kognitive særtrekk, noe som gjør identifisering, utredning og behandling utfordrende uten tilstrekkelig kunnskap og opplæring. Uten støtte og servicetilbud tilpasset denne gruppen vil det være vanskelig for mange å delta i samfunnslivet. Kaland forteller at det å simpelthen kunne sette navn på problemene med en diagnose vil være til stor hjelp for mange mennesker med ASD og deres familier.

Boken er delt opp i 19 kapitler, hvor gjennomgang av empirisk forskning utgjør tyngdepunktet. Hvert kapittel blir avsluttet med et sammendrag. Boken starter med bakgrunnsinformasjon om ASD og aldring, hvor det blant annet blir gjort rede for aldringsprosessen, diagnosekriterier, forekomst, psykiske tilleggslidelser og medisinske helseproblemer. Hovedkriteriene til ASD, dvs. ikke-sosial atferd og vansker med sosialt samspill og kommunikasjon, blir så diskutert. Den siste delen av boken har et mer direkte fokus på voksne og eldre med ASD, hvor forfatteren utforsker temaer som blant annet kognitive funksjoner, vold, livskvalitet og arbeid. Det blir også gitt et overordnet bilde av helseforebyggende tiltak og utvikling av ferdigheter.

Det er ingen tvil om at Kaland har gjort et grundig arbeid. Kaland presenterer, sammenligner og oppsummerer nyere forskning innenfor autismefeltet, ofte med et kritisk blikk. Leseren blir gjort oppmerksom på fallgruver og forskningsstrategier som kan påvirke funnenes validitet, samt hvordan feilslutninger og manglende litteratur ikke gir et realistisk bilde av ASD. I tillegg til forskningsfunn blir temaene i boken iblant belyst med tankevekkende historier og sitater fra talspersoner med ASD eller fagpersoner. Disse skaper en fin balanse i teksten, da presentasjon av forskningsfunn alene ikke nødvendigvis gir leseren en dypere forståelse av vanskene som er knyttet til ASD. Historiene der personer med ASD forteller ut fra sitt eget perspektiv har en tendens til å forbli i tankene selv etter man har lagt fra seg boken.

Denne boken har en vid målgruppe. Store deler av boken omfatter forskning knyttet til generelle aspekter ved ASD, som kan være av interesse for fagfolk, personell og studenter innenfor fagfeltet - selv uten et spesifikt fokus på voksne og eldre. Teksten er lett å lese, med et godt språk og god lengde på avsnittene. Fagtermer blir forklart grundig, slik at man får fullt utbytte uten å måtte ha faglig bakgrunn innenfor feltet. Dette gjør at boken kan fungere som et godt hjelpemiddel for familier til mennesker med ASD, som ønsker å forstå hva ASD hos voksne og eldre innebærer.

«Autisme og Aldring i et Utviklingsperspektiv» er en bok som utfordrer forsømmelsen av voksne og eldre med ASD innenfor det vitenskapelige miljøet. Kalands mål er å øke kunnskapen og oppmerksomheten rundt denne gruppen med ASD, noe jeg mener han får til med denne boken. Ved å gjennomgå og evaluere empiriske forskning gir forfatteren et bilde av den mest pålitelige kunnskapen som er tilgjengelig i dag. Han peker også på områder hvor kunnskap mangler, og skaper dermed en «call to action» rettet mot forskere og fagfolk. Ved å bruke et godt språk, samt supplere forskning med innsiktsrike sitater, sørger Kaland for at denne boken er tilgjengelig for alle som har interesse for temaet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...