Forum for psykologer i kommunen

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen

Innspill fra forum

Felles nordisk møte

Psykologi i kommunen nr. 3 2019

Av: Christel Sundsfjord

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen
Forum for psykologer i kommunen

Publisert:

Annet hvert år arrangeres det et felles nordisk møte for styrene i de respektive lands intresseorganisasjoner for psykologer som jobber med barn i skole, barnehage og kommune. I år var det vår svenske søsterforening Psifos som var vertskap for innholdsrike dager i Malmø 8-10 mai. Forum for psykologer i kommunen deltok med 4 representanter. I tillegg deltok styrerepresentanter fra Island, Finland og Sverige. Det danske styret hadde meldt forfall denne gangen. Arrangementet ble avholdt på båten TinTin som ligger ved havn rett ved universitetet i Malmø, et noe utradisjonelt men morsomt møtelokale.

Årets møte ble innledet med at Lovise Hertzkog fra Nordic Welfare Centre la fram rapporten «Adolescent Health in the Nordic Region. Health promotion in school settings». Rapporten som ble publisert i februar i år er utarbeidet av Nordic Welfare Center, har elevenes psykiske helse og skolens som helsefremmende arena som sitt hovedfokus. Tematikken må være å anse som svært relevant sett i sammenheng med f.eks resultatene fra senere års Ungdata-undersøkelser. Rapporten med ISBN 978-91-88213-32-7 om noen ønsker å skaffe seg denne, inneholder flere artikler med eksempler på godt helsefremmende og forebyggende arbeid som gjøres i de nordiske landene, blant annet belyst gjennom prosjektet «Drømmeskolen» illustrert med erfaringer fra Skøyenåsen skole i Oslo.

I Norge trer som kjent en ny lov i kraft ved nyttår, som lovfester psykologkompetanse i alle landets kommuner. En noenlunde sammenlignbar lov, «Skollagen», ble innført i Sverige i 2010, hvor det er lovfestet at alle landets skoler skal ha tilgang til psykologkompetanse. Representanter for det svenske styret redegjorde for ulike konsekvenser de som skolepsykologer hadde møtt i etterkant av denne lovendringen. Det ble blant annet nevnt utfordringer som følger av at de ulike skolene er ulikt organisert, med de implikasjoner det har for blant annet forventninger, arbeidsoppgaver, stillingsplassering og ledelse. Enkelte skoler hadde innledningsvis forsøkt å innfri lovkravet gjennom nærmest en profarmaordning, hvor de hadde avtale med en psykolog som var oppført som skolens psykolog, men som ikke hadde fast tilstedeværelse på skolen. Imidlertid ble det etter tilsyn gjennomført en innskjerping og presisering i loven, hvor en viss grad av tilstedeværelse er påkrevd for godkjenning. Det er ikke urimelig å tro at når den nye loven trer i kraft her hjemme vil trolig en del små- og utkantkommuner ha problemer med å rekruttere psykolog, og således finne det nødvendig se på tilsvarende løsninger. Det blir spennende å se hva innføringen av det nye lovkravet faktisk vil innebære her hos oss.

En annen problemstilling svenskene hadde arbeidet med, er utfordringen medlemmene står i i forhold til avklaring av rolle som og forventninger til skolepsykologen. De har derfor i samarbeid med sine medlemmer utarbeidet «Psifos kvalitetsmodell för psykologers arbete i elevhälsan». Modellen har som formål å gjøre det enklere for psykologer å finne sin rolle i skolen og for skoleledere å vite hvordan de best kan benytte psykologressursen til det beste for elevene. Modellen ble gjennomgått i plenum, og er redegjort for i en rapport som kan lastes ned i sin helhet på www.psifos.se/kvalitetsmodellen. Vi i styret for psykologer i kommunen ser at et denne type dokument tilpasset norske forhold, vil vært formålstjenlig for våre medlemmer. Vi vil derfor starte et arbeid med å utrede muligheten å få til noe tilsvarende her hjemme, f.eks i samarbeid med Norsk Psykologforening. Vi har etablert kontakt med den svenske prosjektlederen og vil initiere videre samarbeid i denne saken til høsten.

Norge er det eneste styret som har representant i Standing comitee on Psychology in Education, en underavdeling av European Federation of Psychologist's Associations (EFPA), og anledningen ble derfor benyttet til å informere de andre styrene om dette arbeidet.

Ansvar for å være vertskap for dette arrangementet rullerer blant deltakerlandene, og neste nordiske møte arrangeres i Oslo september 2020 av styret for Forum for psykologer i kommunen. Vi takker styret i Psifos for innholdsrike og fine dager i Malmø og ser fram til videre samarbeid.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...