Forum for psykologer i kommunen

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen

Innspill fra Forum

«Mind the gap» - hvordan er kommunene rustet til å overta psykiske helseoppgaver fra spesialisthelsetjenesten?

Av: Cathrine Hunstad-Ulriksen

Tidsskriftet: Psykologi i kommunen
Forum for psykologer i kommunen

Publisert:

2019 er året da pakkeforløpene for psykisk helse iverksettes i norske sykehus. De har vært omdiskutert i mange år allerede og mange har vært skeptiske til konseptet. Men nå er de implementert og vi som jobber i førstelinjen må følge med i timen. For det viser seg, logisk nok, at pakkeforløpene starter og slutter i kommunen.

Samarbeidet om tiltak rundt utsatte barn og unge er et evigvarende prosjekt. Barn og ungdom med psykiske helseutfordringer ivaretas av mange ulike hjelpeinstanser. Tradisjonelt sett har det på kommunalt nivå inkludert fastleger, helsesøstre (nå helsesykepleiere), PP-rådgivere, barnevern, lærere og barnehagelærere. De senere årene har vi opplevd en satsning på psykologer i norske kommuner, med et vidt mandat, der deler av oppdraget har vært å øke den kommunale kompetansen på psykisk helse og uhelse. I tillegg har en del kommuner ansatt øvrig fagpersonell med foreldreveilederkompetanse og/eller terapeutisk kompetanse. Mange kommuner har dermed et bredt tverrfaglig apparat som arbeider med de samme barna. Fagfolkene utfører imidlertid oppgaver regulert av ulike lovverk og er ofte organisert i ulike tjenester.

Ca. 5 % av barna er så psykisk syke at de kvalifiserer for behandling i psykisk helsevern for barn og unge. Fra et kommunalt ståsted fremstår det som en svært presset organisasjon. Vi har over tid sett at innsatsstyrt finansiering har avkrevd økt dokumentasjon, redusert fleksibilitet i arbeidshverdagen og en dreining i prioriteringer mot de alvorligst syke.

Barn som tidligere ble tatt inn med moderat symptomtrykk og funksjonsfall avvises nå, med tilbakemelding om at de må ivaretas på kommunalt nivå. Men, også barn og unge med alvorlig psykisk sykdom skrives ut hvis de ikke er motivert for behandling. Disse barna blir også kommunens ansvar.

Så er spørsmålet, har vi det som skal til for å løse disse oppgavene, som tidligere i stor grad ble ivaretatt av spesialisthelsetjenesten? Har vi rammene på plass for å sikre forsvarlighet? Hvis vi skal følge lovverket, er det tenkt at legene og et (i beste fall) knippe kommunepsykologer skal ha det formelle behandlingsansvaret? Vil PP-tjenesten utvide sitt mandat til å omfatte mer behandling enn det som er tilfelle mange steder i dag?

Og hvem skal være premissleverandørene når dette gapet mellom det vi har i dag - og det vi egentlig trenger - skal beskrives? I motsetning til spesialisthelsetjenesten, som har et samlet mottak av henvisninger og som derfor har nøyaktig statistikk på hvor mange barn som henvises, avslås og mottar helsehjelp, er kommunens psykiske helsearbeid uoversiktlig med hensyn til hvem som arbeider med hvilke barn og hvor mange man samlet sett henviser til spesialisthelsetjenesten. På dette området er vi avhengige av tilbakemeldinger fra spesialisthelsetjenesten for å få oversikt. Samtidig opplever jeg at vi som psykologer, på grunn av vår formalkompetanse og kjennskap til både kommunal- og spesialisthelsekontekst, kan være gode oversettere mellom de to tjenestenivåene. Kanskje er det her vi i større grad skal sette inn vår innsats de neste årene?

I gapet mellom forventede oppgaver og ressursene til å løse dem, er det lett at alle ser på hverandre og skyver ansvaret mellom seg. Ekspedisjonstankegangen er nok fortsatt rådende, det vil si ideen om at man sender et barn et sted og så fikses det.

Vi må videre. Vi må tenke annerledes om hva som forebygger, lindrer og muliggjør bedring. Vi må arbeide mer samtid(l)ig. Vi må også få større avklaringer på innholdet i det kommunale behandlingsansvaret, slik at forventningene til det vi kan og skal gjøre blir tydeligere. Men vi må også påse at de barna som faktisk har rett til psykisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten får det. Vi er sammen om oppdraget og det er et stykke igjen før vi kan si at vi får til sømløse tiltak for alle barn og unge som trenger det. Hvis det er sånn som noen av de mest optimistiske fagfolkene peker mot, at pakkeforløpene skal sikre mer koordinert, systematisk og tilpasset helsehjelp, er det håpefullt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...